Kuntoilijan palautusherkku löytyy monen kotipihasta

Fitness Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomen Hedelmän- ja marjanviljelijän liitto tiedottaa, että pian päättyvä mansikkakausi nostaa ihmisten huulille toisen punaisen ja herkullisen marjan, eli vadelman. Vatukoihin kuuluvassa marjassa on sen hyvän maun lisäksi paljon terveysvaikutteita ja ne sopivat etenkin lihastreenin tueksi.

Ravitsemusterapeutti Anita Bean suosittelee, että kesälomiltaan arkirutiineihin palaavat ihmistet ottaisivat vadelmat osaksi ruokavaliota. Yleensä treeneihin palaaminen tarkoittaa myös paikkojen kipeytymistä. Vadelmissa on runsaasti luonnollisia fytokemikaaleja, joilla on lihasvaurioita ehkäiseviä ja korjaavia vaikutuksia. Esimerkiksi kourallinen vattuja kuntosalitreenin jälkeen auttaa palautumaan teollisesti tuotettuja ravintolisiä paremmin.

Lisäksi vadelmat ovat erittäin tehokkaita ihonhoitajia, sillä niiden sisältämät yhdisteet tasoittavat väsynyttä ihoa ja ryppyjä. East Anglian yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa osoitettiin, että vadelmissa olevat antosyaanit poistavat elimistön haitallisia kemikaaleja tehokkaasti. Bean on kirjoittanut teoksen Food for Fitness, ja selventää, että vadelmista saa erinomaista apua treenin hyötyjen maksimoimiseen.

– Vadelmat sopivat kaikenlaisille kuntoilijoille. Ravinto on keskeinen osa terveyttä, hyvinvointia ja suorituskykyä. Suosittelen vadelmia kaikille asiakkailleni osaksi päivittäistä ruokavaliota. Ne auttavat palautumisessa ja vähentävät lihasten arkuutta, hän kommentoi Femail Firstille.