Silmät ovat sielun peili myös treffeillä – katse kertoo kaiken

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eräs suomalainen 90-luvun poikabändi osui naulan kantaan laulaessaan: ”Kuule tyttö, katsees kertoo kaiken”, sillä silmät todellakin paljastavat mielialan liilkkeitä. Vaikka vanhassa sananlaskussa sanotaan, että silmät ovat sielun peili, kertovat näköelimet kokonaisvaltaisesti ihmisten tunteista.

Silmistä pystyy tulkitsemaan toisen osapuolen tuntemuksia. Etenkin treffeillä on tärkeää katsoa suoraan silmiin, koska se kertoo kiinnostuksesta ja luottamuksesta. Kaikissa kulttuureissa ei hyväksytä silmiin katsomista, mutta läsimaissa se on yleisesti hyväksyttyä ja jopa arvostettua.

Silmät antavat vinkkejä siitä, mitä toinen osapuoli ajattelee, sillä 82 prosenttia tulkitsemisesta syntyy näköaistin avulla. Viestintää arvioidaan silmillä enemmän kuin korvilla, koska vain seitsemän prosenttia kerätystä informaatiosta syntyy kuuloaistin avulla. Ujot tai kiusaantuneet ihmiset eivät välttämättä uskalla katsoa silmiin, mutta yleisesti katseen välttelemistä pidetään epäkunnioittavana. Naiset eivät myöskään luota miehiin, jotka eivät uskalla katsoa silmiin, Femail First muistuttaa.