Näin moni ei tunne yhtään naapuriaan nimeltä!

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Muistatteko ajan, jolloin soitettiin naapurin ovikelloa ja mentiin lainaamaan sokeria? Kerrostaloissa elettiin aikoinaan hyvinkin yhteisöllistä elämää, jolloin kaikki auttoivat toisiaan ja viettivät aikaa keskenään. Nykyisin tällaista tapahtuu lähinnä Salatut elämät -televisiosarjassa.

Suomessa saattaa vielä muutamilla paikkakunnilla elää voimakas naapuriyhteisöllisyys, jolloin kaikki saman kulmakunnan asukkaat puhaltavat yhteen hiileen. Britanniassa on nyt toteutettu laaja naapuritutkimus, jonka mukaan kymmenen prosenttia ei tiedä yhtäkään naapuriaan edes nimeltä.

Naapuriyhteisössä on parhaimmillaan suuri voima, ja kanssaeläjistä saa apua ja seuraa. Kuitenkin 65 prosenttia kyselyyn vastanneista myöntää, että asuinalueesta saisi vahvemman, mikäli ihmiset tutustuisivat toisiinsa paremmin. Ihmiset ovat sosiaalisia laumaeläimiä.

Jostain syystä kulttuureissa vallitsee nykyisin oman yksityisyyden kunnioittaminen siten, että vieraille ihmisille ei puhuta, saati tutustuta. Etenkin nuoret perheet ja yksin asuvat vanhukset saisivat Daily Mailin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan suuresti hyötyä hyvin toimivasta naapuriyhteisöstä. Tutustuminen alkaa naapurin tervehtimisestä.