Terveyspommi löytyy suomalaisesta puutarhasta

Fitness Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Marjat ovat terveellisiä ja herkullisia, mutta jos etsitään C-vitamiinikuningasta, osoittavat kaikki sormet mustaherukkaa. Puutarhamarjojen tumma kuninkaallinen sopii moniin ruokiin lisukkeeksi esimerkiksi hyytelön muodossa, mutta siitä saa myös tehokasta terveysjuomaa joko marjoista tai pensaan lehdistä keittämällä.

Mustaherukoiden marjojen ja lehtien runsaan antioksidanttipitoisuuden vuoksi ne sopivat kaikkien terveystietoisten ihmisten lautaselle. Niillä on todistettu olevan syöpää parantavia, silmien rasitusta lieventäviä, lihaten tulehduksia hoitavia ja flunssaa parantavia vaikutuksia. Lisäksi upea marjapensas toimii tehokkaana parannuskeinona kolmenlaiseen stressiin.

Terveystoimittaja Taryn Davies luettelee Femail Firstin ruokavaliopalstalla mustaherukan ehkäisevän huonoista ruokailutottumuksista johtuvia sairauksia, kuten diabetestä, korkeaa verenpainetta ja liikalihavuutta. Turun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan marjat parantavat tehokkaasti maksan toimintaa ja vähentävät sydän- ja verisuonisairauksia.

Lisäksi mustista viinimarjoista on saatu jo pitkään apua urheilijoiden ja kuntoilijoiden suorituksiin, sillä marjoissa oleva laktaatti parantaa suorituskykyä. Mustaherukat toimivat myös luonnollisina mielenkohottajina, sillä niiden syöminen ehkäisee henkistä väsymystä ja stressiä. Marjat auttavat pysymään valppaampana ja torjumaan väsymystä. Eikä mikään vedä vertoja mustaherukkamehulle vilustuneena – korkea C-vitamiinipitoisuus vauhdittaa paranemista.