Sairastunut suomalaiskoomikko petettiin: ”Hyvinvointivaltio Suomi on vitsi”

Ohhoh! · Stara.fi

Maailmanlaajuisesti tunnetun näyttelijä-koomikko Robin Williamsin traaginen kuolema on puhuttanut kovasti viihdealan tähtiä. Monet ulkoisesti hauskat ja hyvinvoivat ihmiset ovat sisäisesti aivan toisenlaisessa tilanteessa. Eräs masennukseen sairastuneista on koomikko Juha Kurvinen.

Robin Williamsin tapauksen johdosta Kurvinen kirjoittaa nyt oman tarinansa blogissaan. Kyseessä on melko surullinen esimerkki siitä miten Suomessa kyykytetään sekä yrittäjiä että masennukseen sairastuneita. Koomikon sairastuttua masennukseen muuttuu koko elämä aivan toisenlaiseksi.

– Koska olin tilani takia joutunut perumaan kaikki esiintymiset koko kesän ajalta, en luonnollisesti saanut tuloja mistään. Minulla oli onneksi kuitenkin kalliit vakuutukset Yrittäjäin Fenniassa: yrittäjäeläkevakuutus, tapaturmavakuutus, sairasvakuutus jne. Niinpä soitin vakuutusyhtiöön, jolloin virkailija sanoi: ”Et saa mitään, koska sairausvakuutuksesi ei koske mielialahäiriöitä, vain fyysisiä vaivoja.” Olin siis maksanut vuosien varrella kymmeniätuhansia markkoja täysin tyhjästä – onko tämä edes laillista? Lopuksi vakuutusneuvoja sanoi: ”Mene Kelaan, sieltä saat sairauspäivärahaa.”, Kurvinen kirjoittaa blogissaan.

– Olin maksanut kymmeniätuhansia markkoja vakuutuksista, mutta nyt minut heitettiin tahtomattani yhteiskunnan tukijärjestelmän ulkopuolelle. Sen lisäksi olin maksanut tunnollisena veroja ja sosiaaliturvamaksuja jokaisesta keikastani koko työurani ajan. Koin, että minut oli petetty. ”Hyvinvointivaltio” Suomi on ollut minulle siitä hetkestä lähtien maailman hauskin mestarikoomikon keksimä vitsi.

Vakuutusyhtiön lisäksi Juha Kurvinen joutui pompoteltavaksi myös virastojen välillä.

– Menin Kelaan, jossa sanottiin: ”Et ole oikeutettu sairaspäivärahaan, koska työssäoloehto ei täyty. Yrittäjäeläkevakuutuksen taso ei riitä.” Minä tähän ihmeissäni: ”Yrittäjäeläkevakuutukseni taso on aina ollut yli vaadittavan ja olen ollut vuosikausia putkeen töissä ilman lomaa. Olen maksanut kymmeniätuhansia markkoja.” ”Kyllä, mutta se taso muuttui kaksi kuukautta sitten ja sinun tasostasi puuttuu 100 markkaa. Kelan mukaan et ole ollut töissä” Tähän sanoin: ”No mitä nyt sitten tehdään? Enhän voi elää Pyhällä hengellä?” ”Et saa työttömyyskorvaustakaan, koska et ole työtön. Olet meidän silmissämme yrittäjä. Mene työvoimatoimistoon.” Olin haavi auki. Sairastunut oman alansa ammattilainen työttömäksi? Alanvaihto? Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu?

Työvoimatoimistossa Kurvinen katsottiin yrittäjäksi, ja korvauksen saaminen olisi vaatinyt kaiken yritystoiminnan lopettamista. Niinpä mies ohjattiin vuorostaan sosiaalitoimistoon.

– Sosiaalitoimistoon sain ajan kolmen viikon päähän. Hankin kaikki tarvittavat paperit ja menin tapaamiseen. Sosiaalityöntekijä sanoi: ”Tarvitsemme vuoden kirjanpidon, tilinpäätöksen, kaikkien tilien tiliotteet, kaupparekisteriotteen…” Papereita oli kymmeniä. Tein kaksi viikkoa sairaana töitä, että sain paperit kasaan. Ajelin ympäri Etelä-Suomea niitä keräämässä. Lopulta vastaus oli: ”Et saa sosiaalitukea, koska tänä vuonna tulosi menevät rajamme yli. Katsomme lisäksi, että jatkat parhaillaan yritystoimintaasi.” Lopuksi kysyin: ”Mitä jos ryhdyn asunnottomaksi, ostan kaikilla rahoillani kossua ja alan kerjätä kadulla. Saanko sitten tukea?”. ”Vastaus oli: ”Kyllä. Sitten saat.”

Pitkän viranomaisten pompottelun jälkeen Kurvisella ei ollut enää muuta mahdollisuutta kuin jatkaa koomikkona työskentelyä sairaana – rauhoittavien lääkkeiden avustuksella. Eikä hän ole ainoa lajissaan. Lopulta mielenterveydellinen tilanne alkoi parantua, ja masennus sai väistyä.

Lue koko kirjotus tästä.