Valtava tulivuori purkautumaisillaan Islannissa – lentoliikenne pian ongelmissa?

Matkailu · Stara.fi

Islannissa on viime vuosina tapahtunut kaksi tulivuorenpurkausta, jotka ovat aiheuttaneet vakavia ongelmia Euroopan lentoliikenteelle. Nyt tulossa on mahdollisesti jälleen uusi purkaus, kun Bardarbunga-tulivuori on osoittanut purkautumisen merkkejä. Alueella on havaittu lauantaista alkaen useita maanjäristyksiä.

Islannin suurimpiin tulivuoriin lukeutuva Bardarbunga sijaitsee Islannin suurimmalla Vatnajokullin jäätiköllä, joten sen purkautuessa valtavat jäämassat sulavat vedeksi ja aiheuttavat tulvia. Vuonna 1996 Bardarbungan purkautumisesta aiheutuneet tulvat aiheuttivat vakavia tuhoja maan eteläosissa. Nyt purkautuessaan vesimassat ohjautuisivat kuitenkin pohjoiseen vievään jokeen, RUV.is uutisoi.

Vuonna 2010 Eyjafjallajokullin purkaumisen aiheuttama tuhkapilvi ongelmia tuhansille lennoille Pohjois-Euroopassa ja seuraavana vuonna Grimsvotnin sadoille lennoille. Islannin meteorologinen palvelu vahvisti, että maanjäristykset Bardarbunga ovat voimakkaimmat sitten vuoden 1996 purkauksen, mikä on merkki magman liikkumisesta maan sisällä.