Erikoinen ongelma: Ihmiset jättävät omaistensa tuhkat hautaustoimistoihin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ihmisen tuhkaamisen jälkeen tuhka laitetaan yleensä uurnaan, joka haudataan hautausmaalle tai uurnalehtoon. Joissakin tapauksissa tuhka voidaan myös sirotella luontoon tai kierrättää uutta käyttötarkoitusta varten. Yleensä tuhkasta huolehditaan asianmukaisesti ja arvokkaalla tavalla.

Brittiläisillä hautaustoimistoilla on kuitenkin erikoinen ongelma. Koko maassa on arviolta 250.000 ihmisen unohdettua tuhkauurnaa. Tuhkat on jätetty hautaustoimistoon, eikä niitä ole saatettu viimeiseen leposijaansa. Vanhimmat uurnat ovat jopa 40 vuoden takaa. Osa yrittäjistä pyrkii tavoittamaan omaisia, mutta turhaan, Mirror-kehti uutisoi.

Ihmiset ovat nykyään välinpitämättömämpiä kuin koskaan aiemmin. Tämä heijastuu myös hautausbisnekseen, sillä urakoitsijoiden mukaan uurnien hylkäämiselle on useita eri syitä. Omaisen tuhkat koetaan taakaksi, joiden käsitteleminen on liian vaikeaa tai koskettavaa. Hautaustoimistoyrittäjien mukaan jokainen vainaja ansaitsisi kuitenkin leposijansa.

Kerroimme taannoin yrityksestä, joka tekee polttohaudattujen ihmisten tuhkista vinyylilevyjä. Toinen yritys lupaa lähettää ihmisten tuhkia avaruuteen. Ohiossa sen sijaan sijaitsee tatuointialan yritys, joka sekoittaa tuhkaa tatuointimusteisiin. Tuhkia on käytetty myös maalaustaiteessa.