Suomalaisyritys joutui poistamaan tyttökalenterit seiniltään

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Miesvaltaisilla aloilla on tapana, että rakennustyömaan kopissa tai sosiaalitiloissa roikkuu seinällä vähäpukeisten neitokaisten kuvittamia vuosikalentereita. Näissä kalentereissa saattaa vilahtaa paljaita rintoja tai pakaroita, mutta kuvat ovat yleensä muuten kovin sensuelleja otoksia glamourmalleista.

Kuva: Splash
Kuva: Splash

Staran saamien tietojen mukaan eräällä pirkanmaalaisella tehtaalla tuijotellaan kahvihuoneessa jatkossa pelkkiä seiniä.

– Pomo sanoi, että tyttökalenterit on poistettava, koska joku voi kokea ne loukkaaviksi. Aika monet muutkin asiat tässä maailmassa voivat loukata ihmisiä, eräs tehtaan työntekijöistä kertoi Staralle

Tehtaalla on vakituisessa työsuhteessa ainoastaan miehiä. Todennäköisesti syy kalenterien poistamiseen on syvemmällä kuin tehtaan johtoportaan henkilökohtaisessa mielipiteessä. Samanlainen kalentereiden poistamisoperaatio on nähty myös muilla miesvoittoisilla työpaikoilla.

Kuva: Splash
Kuva: Splash

– Mun mielestä se, että henkilö kokee 12 kuvan tyttökalenterit loukkaavina kertoo enemmän asiaa paheksuvan omasta ajattelumaailmasta kuin siitä, että miehet haluavat esineellistää naisia. Kyse on viihteestä, työntekijä jatkoi.

– Samalla ajattelumallilla voisin koira-allergikkona mieltää pentukalenterit ahdistavina tai joku lapseton voisi saada mielipahaa vauvakalentereista. Ei ne kalenterit nyt niin tärkeitä ole työnteon kannalta, mutta kyse on periaatteesta, että mitä kaikkea kielletään ja miksi.

Kalentereiden poistaminen liittynee työpaikkojen tasa-arvopolitiikkaan ja sukupuolisen häirinnän ehkäisemiseen. Samaan kiellettyjen asioiden kastiin voidaan lukea myös työpaikalla puhutut kaksimieliset vitsit. Tyttökalentereiden poistaminen tasa-arvon nimissä kuulostaa väkisin väännetyltä ja hullunkuriselta keinolta kulttuurissa, jossa lentoemännät, palomiehet, elänlääkäriopiskelijat ja jopa eri lehtien toimittajat julkaisevat omia kalentereitaan myytäväksi.