Tappaako alkoholi tosiaan aivosoluja? Vanha uskomus pelkkä myytti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alkoholin vaaroista puhuttaessa kerrotaan usein, että alkoholi tappaa aivosoluja. Ajatuksiimme on iskostettu uskomus, jonka mukaan joka kerta nauttiessamme alkoholia, suuri määrä aivosoluja päässämme kuolee. Mutta kuinka monta aivosolua yksi ryyppykerta todellisuudessa tuhoaa?

YouTube
YouTube

Vastaus on nolla. Alkoholi ei nimittäin itsessään tapa aivosoluja, vaan kyseessä on todennäköisesti kieltolain ajoilta peräisin oleva uskomus. Tutkijat ovat kumonneet väitteen jo vuonna 1993, mutta monet uskovat silti osallistuvansa aivosolujensa joukkomurhaan joka kerta viihteelle lähtiessään.

Youtuben SciShow-kanavan tuoreella videolla käsitellään myyttiä aivosolujen kuolemasta, ja korjataan alkoholiin liittyviä harhaluuloja. Alkoholi vaikuttaa tietenkin aivoihin, mutta eri tavalla kuin monet luulevat. Alkoholi nimittäin heikentää aivojen solujen kykyä kommunikoida keskenään vahingoittamalla neuronien tuojahaarakkeita.

Ihmisen aivoissa on kuitenkin onneksi noin 100 miljardia neuronia. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet että jopa pitkäaikaisten alkoholistien aivot palaavat normaaliksi mikäli he lopettavat juomisen.

Alkoholin käyttö ei siis johda aivosolujen tuhoamiseen, ellei käyttäjä muilla toimillaan satu aiheuttamaan fyysistä vammaa pääkopalleen. Alkoholilla on tietenkin edelleen lukuisia muita negatiivisia vaikutuksia elimistöön, joten kohtuukäyttö on suositeltavaa vaikka aivosolut ovatkin näennäisesti turvassa.