Läpimurto tieteessä: ”Kannabis ehkäisee Alzheimerin tautia”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin vasta 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, ja sittemmin myös muissa YK-maissa. Nyt Yhdysvallat on ottanut harppauksen entiseen, ja kannabis on sallittu lääkekäyttöön 22 osavaltiossa ja kaksi osavaltiota sallivat myös viljelyskasvin päihdekäytön täysi-ikäisille.

Kannabis voidaan luokitella myös lääkeaineeksi ja sitä on hyödynnetty historian aikana laajasti erilaisten sairauksien hoidossa. Etelä-Floridan yliopiston tutkijat ovat tehneet läpimurron, jonka mukaan marijuana voi olla avainasemassa Alzheimerin taudin kukistamisessa.

Aivotutkija Chuanhai Cao on todistanut solumallien avulla, että hyvin pieninä annoksina nautittuna kannabiksessa oleva psykoaktiivinen yhdiste THC voi hidastaa merkittävästi Alzheimerin tautia aiheuttavan amyloidiplakin muodostumista aivoihin.

– THC on luonnollinen ja suhteellisen turvallinen amyloidin estäjä, ja tutkimustulos auttaa meitä kehittämään tehokasta Alzheimerin taudin hoitoa tulevaisuudessa, Cao kertoi Journal of Alzheimer Disease -julkaisussa.

Kuten kaikilla päihteiksi ja lääkkeiksi luokiteltavilla aineilla, voi myös kannabiksen käytöllä olla haittavaikutuksia. Kannabiksen käyttö lääkkeenä on kuitenkin vanha ilmiö, ja sitä on käytetty yleisesti esimerkiksi Kiinassa yli 2.700 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Lääkekannabistutkimus on aktiivinen tieteenhaara, ja tutkijat yrittävät jatkuvasti jalostaa yleisestä kasvista mahdollisimman monipuolista lääkintäainetta. Luonnonmukaista kannabista käytetään etenkin syöpähoidoissa. Suomessa lääkkannabiksen edelle menevät nykyisin synteettisesti valmistetut lääkeaineet.