Kodittomille rakennettiin minitaloja – 240 saatiin pois kaduilta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Mikäli hyvinvointivaltiossa lukeutuu köyhien kastiin, saattaa rahattomuus lopulta johtaa syrjäytymiseen ja kodittomuuteen. Varattomuuden vuoksi jää paitsi tavallisten ihmisten perustoimista ja asioista.

kodittomat01092014

Nyt Yhdysvaltojen Austin näyttää mallia asunnottomista huolehtimisessa. Teksasin Austiniin on rakennettu pieni minikaupunki nimeltään Community First Village. Alueella olevat asunnot ovat kodittomille tarkoitettuja minikokoisia mökkejä, joiden rakentaminen kestää noin kuuden tunnin verran.

Vapaaehtoistyöllä toteutettu projekti on vaatinut 10 vuoden suunnittelutyön, mutta tätä nykyä se tarjoaa mikroasunnoissa eläville muutakin kuin katon pään päälle. 240 koditonta saa asunnon lisäksi sosiaalisen verkoston.

Kodittomat pääsevät asumaan alueelle, joka näyttää suomalaisen silmään kovin paljon kaupunkilaisten suosimilta siirtolapuutarhoilta. Suurkaupungeissa on totuttu jakamaan asunto huonetovereiden kanssa asuinkustannusten säästämiseksi. Tällöin oma henkilökohtainen tila saattaa rajoittua muutamaan neliöön. Osa ihmisistä suunnittelee mikroasumisen mahdollistavia pienomakotitalojen rakentamista tontilleen joko itselleen, vanhemmilleen tai lapsilleen, joten asunnottomille tarkoitetut mökit eivät ole uusi ilmiö.