Järisyttävä kokaiinilasti takavarikoitiin – oli matkalla Eurooppaan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suurin osa Eurooppaan päätyvistä huumeista tulee Latinalaisesta Amerikasta, Pohjois-Afrikasta tai Länsi-Aasiasta. Euroopan huumeraportin mukaan kokaiini kuljetetaan lähes pääsääntöisesti Väli- tai Etelä-Amerikasta Espanjan kautta muualle Eurooppaan.

YouTube
YouTube

Nyt Perussa on suoritettu maan historian suurin takavarikointi, jossa kivihiiltä kuljettaneesta laivasta takavarikoitiin yhteensä 7,6 tonnia kokaiinia. Lastin oli määrä matkata Perun Trujillosta Espanjaan ja Belgiaan. AFP-uutistoimiston saamien tietojen mukaan kokaiinierä oli meksikolaisen kartellin operoima. Peru on Kolumbian ohella maailman suurin kokaiinintuottaja.

Kokapensaan lehdistä uutettua kokaiinia käytettiin aluksi vain lääketieteessä. Nykyisin voimakkaasti keskushermostoa stimuloivaa ainetta käytetään myös huumeena, ja se piristää, taltuttaa nälkää ja antaa hyvänolontunteen. Kokaiini aiheuttaa myös voimakasta riippuvuutta.