Koripallo: Uuden-Seelannin sotatanssista valtava YouTube-hitti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koripallohuuma on viime päivinä valloittanut suomalaisten sydämiä, kun kotimaan oma joukkue Susijengi pelasi ensimmäistä kertaa koripallon MM-kilpailuissa Espanjan Bilbaossa. Suomen taival päättyi kuitenkin huippuniukasti Uuden-Seelannin joukkuetta vastaan.

YouTube
YouTube

Uusi-Seelanti tunnetaan kisoissa erityisesti perinnetanssistaan, josta on nyt tullut YouTube-hitti. Kyseessä on Tyynen valtameren saarilla suoritettu sotatanssi nimeltä Haka. Yli neljä miljoonaa katselua saaneella videolla nähdään miten joukkue esitti tanssista ottelussa Yhdysvaltoja vastaan ja miten pelaajat tanssiin reagoivat.

Haka on maorien perinteinen tanssi, jossa tömistellään jalkoja ja taputellaan nyrkkejä ja käsiä eri puolille kehoa. Ilmeet ja ääntelyt ovat olennainen osa perinnetanssia. Uusiseelantilaisen All Blacksin haka Ka Mate on yksi tunnetuimmista kategoriaan kuuluvista tansseista ja siitä löytyy lukuisia esimerkkivideoita ympäri nettiä.