Kiinalaiset vanhukset kuntoilevat kuin huippu-urheilijat

Fitness · Terhi Piiroinen

Kiinassa on noin 111 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Eläketurvakeskuksen laatiman artikkelin mukaan määrän on ennustettu nousevan yli 330 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä. Vaikka kiinalaiset ovat perinteisesti pitkäikäisiä, pääsee maassa vanhuuseläkkeelle jo 45–60-vuotiaana sukupuolesta ja työn kuluttavuudesta riippuen.

YouTube
YouTube

Huffington Post esittelee videolla kiinalaisten eläkeläisten päiväharrastuksia. Vanhukset hakeutuvat puistoihin ja kuntoilevat kuin nuoret ikätoverinsa konsanaan. Puistossa hypitään, voimaillaan ja liikutaan. Väestön ikärakenteen muutosta helpottaa suuresti, jos maan vanhukset ovat hyväkuntoisia mahdollisimman pitkään.

Kiinalaisten eliniän odote on noin 73 vuotta, mutta sen ennustetaan nousevan seuraavien vuosikymmenien aikana 80 ikävuoteen. Maan vanhusten suuri määrä johtuu myös yhden lapsen politiikasta, joka otettiin käyttöön 1970-luvulla.