Näin kauan kestää erosta yli pääseminen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eron syitä on monia, mutta yleisimmät liittyvät rakkauden tai läheisyyden loppumiseen. Toisinaan parisuhde kitkuttelee paikoillaan vuosia ja ainoa keino elämän onnen säilyttämiseen on suhteesta eroaminen. Joillekin ero tulee yllätyksenä kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Osa ihmisistä roikkuu entisissä suhteissa, eikä pääse entisestä elämästä yli. Brittiläinen luottokorttiyhtiö Capital One toteutti asiakkaillaan suuren erokyselyn. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että ihmisillä menee erosta selviämiseen keskimäärin yhtä monta kuukautta kuin suhde kesti vuosissa.

Toisin sanoen puolen vuoden suhteesta selviää kahden viikon suruajalla, kun taas kymmenen vuoden avioliitto jättää sydänsuruja 10 kuukaudeksi. Naiset jättävät miehiä enemmän, ja kyselyn mukaan eronneista naispuolisista vastaajista 58 prosenttia oli ottanut ensimmäisen askeleen parisuhteesta poistumiseen. Miehistä jätti vain 44 prosenttia. Sen sijaan jätetyksi tulleilta naisilta menee huomattavasti kauemmin aikaa erosta toipumiseen.

Osa miehistä selvisi kyselyn mukaan viisi vuotta kestäneestä suhteesta jopa viikossa, ja olivat valmiina heittämään uusia verkkoja vesille. Jättäminen saattaa olla sydämen arpeuttava kokemus, mutta mikäli suhde on ollut huono jo pitkään ennen eroa, ei toipuminen saa viedä tärkeää energiaa uudelta elämältä.