Mummon kannabisfarmi paljastui radio-ohjelmassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hamppua pidetään perinteisesti monikäyttöisenä ja sitkeänä viljelykasvina, josta voi valmistaa muun muassa kuitua, öljyä ja paperia. Rikkaruohon tavoin leviävää kasvia ei kuitenkaan hyödynnetä kokonaisvaltaisesti joissakin lajikkeissa olevien päihdyttävien vaikutusten vuoksi.

Ehkäpä tästä syystä laji on jäänyt tuntemattomaksi myös innokkaalle kotipuutarhuri Patricia Hewitsonille. Hän soitti BBC:n radio-ohjelmaan selvittääkseen pihallaan kasvavan pensaan lajikkeen. Nopeasti lähetyksessä selvisi, että 65-vuotiaan naisen pihalla kasvoi hyvin elinvoimainen hamppukasvi.

– Voi hyvänen aika!, nainen huokaisi lähetyksessä.

Patricia ei saanut sakkoja laittomasta kasvatuksesta, koska hän ei tiennyt kasvin olevan kannabista tuottava pensas. Poliisi poisti kasvin asianmukaisesti. Sen otaksutaan saaneen alkunsa linnuille tarkoitetuista siemenistä. Patricia vakuutteli vitsaillen, ettei ole suunnitellut hampuista lisätienestiä eläkepäiville.

Suomalainen teollisuus saattaisi jopa kärsiä nopeakasvuisesta hampusta, koska se voisi mahdollisesti korvata tai syrjäyttää esimerkiksi muut käytössä olevat energiakasvit. Tästä eivät perinteisimpiä vaihtoehtoja suosivat teollisuusyhtiöt pidä. Hamppua viljellään harvemmin koristekasvina siinä olevan voimakkaan tuoksun vuoksi.

Suomessa saa kasvattaa vapaasti alle 0,2 prosenttia THC:tä sisältävää kuitu- ja öljyhamppua. Suomessa hamppu voisi tuottaa maissin ohella enemmän ja nopeammin korjuukelpoista maanpäällistä biomassaa kuiva-aineena mitattuna kuin mikään muu peltoviljelykasvi.