Suomen viranomaiset haluavat kieltää Facebookin JAA-napin

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomalainen holhousyhteiskunta on ottanut kuluvan hallituskauden aikana valtavia harppauksia taaksepäin kohti kieltolakia ja valvontayhteiskuntaa. Myös 2000-luvun sosiaalinen media on parhaillaan ottamassa yhteen suomalaisten viranomaisten ja lainsäädännön kanssa.

Vuodenvaihteessa alkoholin mainostus käytännössä kielletään kokonaan, minkä jälkeen myös esimerkiksi panimoiden ja ravintoloiden verkkosivut tarvitsevat moderaattorit käyttäjien julkaiseman materiaalin karsimiseen. Suomen paluu 1980-luvulle ei kuitenkaan pääty vielä siihen, sillä Yleisradion uutisten saamien tietojen mukaan Suomen viranomaiset haluavat muun muassa kieltää Facebookin JAA-napin palvelun tietyiltä sivuilta kokonaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen nimittäin haluaa, että kuluttajat eivät enää jatkossa voisi jakaa esimerkiksi panimoiden ja ravintoloiden materiaalia sosiaalisessa mediassa. Tästä syystä Tuominen on ollut yhteydessä Facebookiin ja kertonut Suomen lakimuutoksesta, joka hänen mukaansa edellyttää Facebookilta JAA-toiminnon poistamista mainittujen yritysten Facebook-sivuilta.

– Facebook tietää asian ja nyt katsotaan pystyykö se muuttamaan palveluaan siten, että Suomen lain toteuttaminen alkoholimainonnassa onnistuisi helpommin. Tämän lain ydin on siinä, että laki kieltää sellaisen mainonnan tekemisen, jossa on tarkoitettu, että kuluttajat jakavat sitä, Ismo Tuominen kertoi Yleisradion uutisille.

Yksityishenkilöt saavat jatkossakin julkaista alkoholiin ja juomamerkkeihin liittyvää materiaalia vapaasti. Yhteisömedioissa suunnitellaan parhaillaan vuodenvaihteessa alkavaa kampanjaa, jossa suuri joukko yksityisiä ihmisiä julkaisisi päivittäin runsaasti materiaalia eri alkoholimerkeistä omissa profiileissaan.

Viranomaiset valmistelevat parhaillaan myös lakialoitetta ravintoloiden aukiolon merkittävästä supistamisesta. Monissa Euroopan maissa yökerhot saavat olla avoinna lähes ympäri vuorokauden, mutta Suomessa viranomaiset pyrkivät jatkossa sulkemaan ravintolat jopa tunteja nykyistä aiemmin. Verkossa kerätään parhaillaan vastavetona nimiä kansalaisadressiin, jossa vaaditaan ravintoloiden aukiolon vapauttamista. Adressin voi allekirjoittaa tästä.