Kännykän lataaminen mullistuu – akkuun virtaa liikkumalla

Digi Terveys · Terhi Piiroinen

Älypuhelimen käyttäjällä saattaa iskeä pakokauhu siinä vaiheessa, kun puhelimen akkukapasiteetti näyttää 20 prosenttia, eikä laturia ole mukana. Vaikka markkinoille on tuotu runsaasti erilaisia matkalatureita, on niistä paras esitelty vasta nyt.

YouTube
YouTube

Northwesternin yliopiston oppillaat ovat kehitelleet taskukokoisen laitteen, joka lataa matkapuhelimen käyttäjän liikkumisesta muodostetun energian mukaan. Ampy-niminen laite kiinnitetään käyttäjän vartaloon ja siinä oleva magneetti muuttaa kineettisen energian sähköksi. Tuotteen pääkehittelijä Alex Smith sanoo, että mitä enemmän käyttäjä liikkuu, sitä enemmän puhelin latautuu.

Esimerkiksi 30 minuuttia hölkkäämistä tai tunti pyöräilemistä tuottaa puhelimelle akkukapasiteettia kolmeksi tunniksi. Akun tilaa voi tarkkailla erillisen sovelluksen avulla. Ampylle haetaan parhaillaan joukkorahoitusta sen joukkotuotantoa varten, ja laitteen ennakkohinnaksi on määritelty 75 dollaria.