Alkoholilaki raivostuttaa nyt Ranskassa – juomaan yllyttäminen kielletään

Viihdeuutiset · Annika Kela

Alkoholilaki ja siihen liittyvät säädökset ovat olleet Suomessa kuuma puheenaihe. Ihmiset ovat pitäneet säädöksiä sananvapautta rajoittavina ja järjenvastaisina. Nyt samainen aihe on raivostuttanut myös ranskalaiset.

Vuodenvaihteessa voimaan astuvat lait saivat ihmiset hiiltymään, sillä Ranskan kansalaisia uhattiin tuntuvilla sakoilla ja jopa vankilatuomiolla ellei säädöksiä noudateta. Ranskassa lakia on tulkittu niin, että ne ihmiset, jotka kannustavat muita juomaan ja saavat humaltumisen näyttämään hauskalta, on tuomittava sakkorangaistukseen tai jopa vankilaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että nettimainonnan lisäksi syyniin joutuvat kaikki alkoholiin liittyvät oheistuotteet, kuten T-paidat, kahvikupit, pelit, kännykän kuoret ja muut tavarat ja asusteet. Tuotteet, joissa alkoholin käyttäminen saadaan näyttämään houkuttavalta ja hauskalta kielletään.

Rangaistus siitä, että houkuttelee alaikäisen nauttimaan alkoholia, on vuosi vankeutta ja 15.000 euron sakot päälle. Siitä, että houkuttelee täysi-ikäsiä päihtymään, on rangaistus puoli vuotta vankeutta ja 7.500 euron sakko. Rangaistus määräytyy tietenkin sen mukaan, kuinka räikeästi säädöksiä rikotaan.

Ranskan terveysministeri Marisol Touraine kertoi Daily Mail -lehdelle, että säädösten tarkoituksena on vähentää kasvavia päihdeongelmia, etenkin nuorten keskuudessa. Alkoholiongelmista koituvat kustannukset ovat kasvaneet ja runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvät hoitokulut ovat lähes tuplaantuneet vuoden aikana.

Viinintilojen omistajat ja viinien valmistajat ovat häkeltyneitä siitä, että heillä ei ole enää mahdollisuutta kommentoida omia juomiaan positiiviseen sävyyn, sillä se on tulevaisuudessa rangaistavaa. Suomalaiset eivät ole ainoita, ketkä joutuvat sopeutumaan uusiin säädöksiin.