Tutkijat: Tutankhamon oli kaikkea muuta kuin komea

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922 löydetty Tutankhamonin hauta on yksi aikamme suurimmista virstanpylväistä. Harvinaisen hyvin säilyneestä haudasta löydettiin muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan korkea-arvoinen faarao. Tutankhamonin muumiota on tutkittu siitä lähtien.

YouTube
YouTube

Nyt muumiolle on tehty virtuaalinen ruumiinavaus, jonka perusteella on yhdistetty 2.000 kuvaa luonnosteluksi muinaisen kuninkaan ulkonäöstä. Sen sijaan, että nuorena kuollut kuningas olisi ollut näyttävän komea hallitsija, on lyhyehkö Tutankhamon joutunut kävelemään kepin varassa linkuttaen.

Fysikaaliset ongelmat ovat todennäköisesti johtuneet kuninkaan kärsimästä hormonaalisesta epätasapainosta, jonka johdosta myös hänen hampaansa olivat ulostyöntyvät ja lonkat naismaiset.

Tutankhamonin omaperäinen ulkonäkö esitellään BBC Onen -julkaisemassa dokumentissa nimeltään Tutankhamun: The Truth Uncovered. Virtuaalisen ruumiinavauksen tulokset tukevat väitettä, jonka mukaan kuninkaan vanhemmat olisivat olleet sisaruksia keskenään. Sisäsiittoisuus takasi ennen vallan pysymisen samassa suvussa, mutta se vaikutti haitallisesti jälkikasvun terveydentilaan.