Lentokone pelkkää ikkunaa – tätä on tulevaisuuden matkustaminen?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Istumapaikan sijainti lentokoneessa on matkustusmukavuuteen oleellisesti vaikuttava seikka. Paljon jalottelua kaipaavat henkilöt istuvat mielummin käytäväpaikoilla, kun taas maisemista nautiskelevat haluavat välttämättä ikkunoiden viereen. Lentokoneissa on kuitenkin hyvin pienet ikkunat.

YouTube
YouTube

Kuluvan vuoden aprillipäivänä eräs lentoyhtiö vitsaili tuovansa reiteilleen lentokoneen, jonka seinät ja lattia ovat läpinäkyvät. Yhtiö ei tainnut tietää kuinka oikeaan lopulta osuikaan. Centre for Process Innovation esittelee nimittäin nyt tulevaisuuden lentokoneen konseptin, jossa ei ole lainkaan ikkunoita.

Lentokone on sen sijaan rakennettu älymateriaalista, jonka saa halutessaan kokonaan ikkunaksi. Sen lisäksi seinä muuttuu muutamalla napin painalluksella nettiselaimeksi tai toisenlaiseksi maisemaksi. Koska materiaali on nykyaikaisia seiniä kevyempää ja ohutta, säästetään sen avulla polttoainekustannuksia ja saadaan lisätilaa matkustamoon.

Kerroimme taannoin Technicon Designin suunnittelemasta Ixion Jet -lentokoneesta, jonka matkustamossa on huipputarkalla LED-näytöllä varustettu katto ja seinät. Ne antavat henkeäsalpaavat näkymät kaikille matkustajille. Tulevaisuuden lentokoneita nähdään matkustuskäytössä todennäköisesti jo seuraavan kymmenen vuoden aikana.