Huijaus leviää verkossa – Ebola leviää sipsien kautta?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Internetin trolliarmeija nousee vuosi vuodelta otsikoihin tempaustensa vuoksi. Mahdollisesti suurin sivustoon liittyvä kohu nousi tänä vuonna, kun 4chan-sivuston käyttäjät vuosivat julkkisten alastonkuvia verkkoon.

Trollit tunnetaan myös erilaisten huijausuutisten levittämisestä. Tuorein kyseiseltä sivustolta muihin medioihin levinnyt pila keskittyy Ebola-virukseen. Nettikäyttäjät työstivät Photoshopin avulla valeuutisia, jonka mukaan Doritos-tortillasipsejä valmistavan tehtaan kolmella työntekijällä olisi havaittu Ebola.

Myös Twitterissä levinneen huijausuutisen mukaan tautia olisi havaittu markkinoille jo päätyneissä Doritos-maissilastuissa. Uutisessa ei ole tietenkään minkäänlaista perää.

Ebolaan liittyvä paniikki ja epävarmuus etenkin Yhdysvaltain kansalaisten keskuudessa kuitenkin johtivat siihen, että juttu ehti levitä laajalle sosiaalisessa mediassa. Aikaisemmin 4chan-käyttäjät ovat onnistuneet vakuuttamaan ihmisiä esimerkiksi siitä, että uuden iPhone 6 -puhelimen voi ladata lämmittämällä sitä mikroaaltouunissa.