Vuorotyöllä ikäviä vaikutuksia aivotoimintaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Unella on yhtä suuri merkitys elämässä menestymiseen kuin ahkeralla työnteolla. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollista ylläpitää säännöllistä unirytmiä, ja nyt tiedemiehet kertovat nyt huolestuttavia tutkimustuloksia vuorotyöläisille. Epäsäännöllinen elämänrytmi nimittäin tuhoaa aivoja.

Toulousen ja Swansean yliopistossa toteutettiin tutkimus, jossa seurattiin 3.000 työelämässä olevan ihmisen aivotoimintaa. Testit osoittivat, että vuorotyöläisten aivot kärsivät epäsäännöllisestä rytmistä ja poikkeavista työajoista. Pitkään vuorotyössä käyneet henkilöt ovat ikään kuin jatkuvassa jet lag -tilassa, sillä sisäinen kello tikittää työvuoroja vastaan.

Vuorotyö heikentää muistia ja ajattelukykyä. Sen on myös kerrottu lisäävän erilaisiin sydänsairauksiin ja syöpiin sairastumisen riskiä. Yli kymmenen vuotta vuorotyötä tehneiden kehot ovat noin 6,5 vuotta vanhemmalla tasolla kuin säännöllistä päivärytmiä elävien. Syytä tähän ei tiedetä, mutta osasyylliseksi on arveltu yökukkujien matalampaa D-vitamiinin saantia. Tutkimustulokset julkaistiin British Medical Journal -julkaisussa.

Kerroimme taannoin, että tärkeintä aivojen proteiinituotannon kannalta olisi nauttia unista silloin, kun nukkumishetki kuuluu ihmisen sisäiseen aikatauluun. Toisin sanoen vuorotyöläiset ovat tässäkin asiassa huonoimmassa asemassa, koska he joutuvat hakemaan unirytmiään uudestaan jopa viikoittain.