90-vuotias kodittomien auttaja pidätettiin uudelleen – vankila uhkaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin 90-vuotiaasta Arnold Abbotista, joka on auttanut kotikaupunkinsa Fort Lauderdalen asunnottomia jo 20 vuoden ajan. Mies pidätettiin, koska hän jakoi kodittomille ruokaa ilman, että olisi järjestänyt jakotilaisuuteen erillisiä vessoja. Vaikka tapaus kuulostaa kummalliselta, on mies pidätetty nyt uudelleen.

YouTube
YouTube

Koska miehen ja hänen avustusryhmänsä on lähes mahdotonta järjestää asianmukaisia tiloja ruoan jakamistilaisuuksiin, on poliisi suorittanut toisen iskun Love Thy Neighbor -hyväntekeväisyysjärjestön tapahtumaan. Arnold Abbot sai viidensadan dollarin sakot ja häntä uhkaa nyt neljän kuukauden pituinen vankeusrangaistus.

Hän on jakanut asunnottomille ruokaa kaksi kertaa viikossa 20 vuoden ajan. Ihmiset ovat syystäkin raivostuneita viranomaisten toiminnasta. Lokakuussa voimaan tulleen lain mukaan kodittomille ruokaa jakavien järjestöjen täytyy toimia tontin tai tilan omistajan luvalla ja järjestää paikalle julkiset WC-tilat.

Sama ilmiö on nähty myös Suomessa, kun auttamisesta ja hyvätahtoisuudesta halutaan tehdä sääntöjen avulla mahdotonta. Esimerkiksi kouluruokaloiden ylijäämäruokia ei saa jakaa vähäosaisille, mikäli ei pysty varmistamaan ruoan lämpötilojen noudattavan Eviran antamia tiukkoja ohjeistuksia.

Kaikilla kunnilla ei ole varaa hankkia erillisiä laatustandardeja vaativia kuljetusautoja tai -astioita. Tällöin ylijääneet ateriat tulee heittää ennemmin biojätteeseen kuin hyödyntää eteenpäin. Moni on ihmetellyt, kuinka kouluruoan kuljettaminen säilytysrasioissa aiheuttaa syöjälleen suuremman terveysriskin kuin esimerkiksi työntekijöiden eväiden kuljettaminen töihin?