Jouluviinat Virosta? Näin paljon säästäisit kerralla!

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Joulu ja uusivuosi lähestyvät, ja erityisesti tänä vuonna palkansaajat saavat nauttia joulukuun lopussa poikkeuksellisen pitkistä vapaista. Pitkän joululoman aikana on ollut tapana nauttia sivistyneesti myös hieman alkoholijuomia sekä ruokapöydässä että esimerkiksi saunajuomina.

Stara
Stara

Suomen alkoholiveron toistuvien nostojen takia jo kolmannes Virossa myytävästä alkoholista myydään nykyisin suomalaisille. Toisin sanoen kolmannes Viron alkoholiverojen tuotoista on pois Suomen verotuloista. Tästä erikoisesta tilanteesta huolimatta Suomen sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee parhaillaan alkoholiveron nostamista nykyisestä. Mikäli ministeriön ehdotus toteutuu, on alkoholin hintaero ensi vuonna Viron hyväksi vielä nykyistäkin suurempi.

Stara selvitti kuinka paljon edullisemmin jouluviinakset saa tänä vuonna ostettua Virosta kuin Suomesta. Mikäli jouluna on odotettavissa kylään ystäviä tai sukulaisia, joiden kanssa iltaa vietetään tavallista pidempään, kannattaa juhlajuomat lähteä hakemaan Tallinnasta vaikka koko perheen voimin. Samalla voi käydä tutustumassa esimerkiksi kaupungin ihastuttavaan joulutoriin tai vaikkapa monipuoliseen kylpylätarjontaan.

Kuva: Splash
Kuva: Splash

Toimituksen arvioima ostoskori maksoi Tallinnan SuperAlkossa 169,04 euroa vähemmän kuin Suomen Alkossa. Kahden aikuisen ja yhden lapsen perhe matkustaisi marraskuun lopussa Tallinkilla minilomalle Tallinnaan kolmen hengen risteilyineen, hotelliyöpymisineen ja aamiaisineen yhteensä 158,00 eurolla, eli alkoholiostoksista säästyneellä rahalla. Pelkkä päiväristeily edestakaisin Tallinkilla maksaa edullisimmillaan 28 euroa, eli SuperAlkon ostosreissu toisi silloin säästöä mukavat 141 euroa.

Stara
Stara

Toimitus arvioi, että joukkoa jouluvieraita kestitsevä suomalaisperhe voisi kuluttaa poikkeuksellisen pitkän joululoman aikana esimerkiksi 48 tölkkiä Karhu-kolmosolutta ja 24 tölkkiä Hartwallin lonkeroa, kaksi puolen litran Koskenkorva-pulloa, ruokailujen yhteyteen kaksi kolmen litran hanapakkausta Cono Sur Tocornal -punaviiniä, aperitiiviksi kaksi Mummin shampanjapulloa ja jälkiruokakahvien kanssa pullo Meukow X.O. -konjakkia.

Tuotteet ja tuotemerkit on valittu ainoastaan hintavertailun selkeyttämiseksi. Molempien myymälöiden hinnat ovat hinnastossa ilmoitettuja, eli mahdollisia ylimääräisiä veroja, pullopantteja ja maksuja ei ole huomioitu. Virosta ostospaikaksi valittiin suomalaisten Tallinnan matkaajien suosikkikauppa SuperAlko ja Suomesta luonnollisesti monopoliasemassa oleva Alko.

Kuva: Splash
Kuva: Splash

Suurimmat hintaerot olivat lonkerossa ja oluessa, sillä 24 tölkkiä suomalaista Hartwallin Original Long Drink -lonkeroa maksaa SuperAlkossa 19,99 euroa ja Alkossa 60,40 euroa. 48 tölkkiä suomalaista Karhu-olutta maksaa Superalkossa 25,98 euroa ja Alkossa 89,94 euroa sillä erotuksella, että SuperAlkon oluessa on 5,3 prosentia ja Alkon oluessa vain 4,7 prosenttia alkoholia.

Tämän selvityksen ostopaikat ovat vain esimerkit. Suomessa kolmosolutta voi saada supermarketeista huomattavasti edullisemmin kuin Alkosta, ja yhtä lailla Tallinnan risteilyllä oluet ja muut alkoholijuomat voi saada suoraan laivasta edullisemmin kuin SuperAlkosta. Esimerkkilaskelman hinnat on laskettu maltillisen tuontimäärän perusteella, mutta silmämääräinen tarkastelu minkä tahansa Tallinnan-laivan saapuessa osoittaa todellisten määrien – ja siten myös säästöjen – olevan monissa tapauksissa paljon tätä esimerkkiä suuremmat.