Ilmastonmuutoksen karu seuraus – mehiläiset eivät ehdi pölyttämään

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Mehiläiset ovat elintärkeä eläinryhmä maapallolle. Niiden joukkokuolemaa on jopa ennustettu yhdeksi mahdolliseksi maailmanlopun aiheuttajaksi. Nyt ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut kaaosta erään mehiläislajin ja sen lempikasvin elämään.

East Anglian yliopisto on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut radikaalisti hyönteisten, kasvien ja koko ekosysteemin rytmiin. Yliopiston tutkijat ovat päivittäneet erää mehiläisrodun vuonna 1848 tehtyä lajikuvausta tähän päivään ja huomanneet, että käyttäytyminen on muuttunut 166 vuodessa hyvin paljon.

Laji on kautta aikojen erikoistunut pölyttämään harvinaista ja vaativaa hämähäkkiorkideaa. Orkidea houkuttelee urosmehiläiset luokseen naaraan hajua muistuttavan feromonin avulla. Normaalisti pölyttäminen tapahtuisi keväällä, kun mehiläiset yrittävät paritella kukkien kanssa. Naarasmehiläiset lopettavat talvehtimisen vasta kukkien pölyttämisen jälkeen ja parittelu suoritetaan tällöin uudestaan mehiläisyksilön kanssa.

Koska ilmaston lämpötila on noussut muutaman asteen, heräävät naarasmehiläiset nykyisin 15 päivää normaalia aiemmin. Tämä on johtanut siihen, että mehiläiset parittelevat pelkästään oman lajin edustajiensa kanssa, eivätkä kukkien tekoferomonit enää houkuttele uroksia, The Guardian uutisoi. Kukinta-aika ei ole aikaistunut yhtä monella päivällä, ja pölytys voi jäädä uuden rytmin takia kokonaan väliin.