Lentomatkustaja, vältä näitä paikkoja koneessa – likaisempia kuin vessat

Matkailu · Annukka Heikkilä

Lentokoneet eivät ole bakteerikammoisille mukavia paikkoja. Arizonan yliopiston mikrobiologi, tohtori Charles Gerba, on tehnyt tutkimuksen, joka todistaa lentokoneen käytäväpaikkojen olevan todella likaisia. Käytäväpaikat keräävät paljon enemmän bakteereja kuin esimerkiksi vessat.

Huffington Postin mukaan Gerba otti näytteitä vessan pesualtaasta, istuimesta, ovien kahvoista, käsinojista ja muista paikoista, jotka joutuvat monen ihmisen kosketeltavaksi lennon aikana. Näytteitä otettiin yhteensä 20 lennolta ja niistä kävi ilmi, että käytäväpaikat keräävät kaikkein eniten bakteereja.

Tämä johtuu siitä, että ihmiset ottavat käytäväpaikkojen istuimista ja käsinojista tukea kävellessään lentokoneen käytävällä. Gerba oli aiemminkin epäillyt käytäväpaikkoja lentokoneen likapesäkkeiksi, kun vuonna 2008 lento Bostonista Los Angelesiin joutui tekemään hätälaskun kesken lennon, koska matkustajat olivat tulleet vatsatautiin.

Valtaosa sairastuneista istui tällöin käytäväpaikoilla. Lennon jälkeen tehty Oxford Journals -sivustolla julkaistu tutkimus osoitti epäilyksen oikeaksi. Käytäväpaikkojen lisäksi lennolla kannattaa Gerban mukaan välttää vessan käyttämistä, jos se on suinkin mahdollista, ja avata edessä olevan istuimen selkänojaan kiinnitetty tarjotin aina jollain muulla kuin paljailla käsillä.