Tällä vinkillä saat annoskokosi pienemmäksi – huomaamatta

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Laihduttajia kehotetaan pysymään kaukana herkuista ja makeista, mutta nyt uuden tutkimuksen mukaan laihdutusta saattaa itseasiassa auttaa se, että syö jotain makeaa ennen ateriaa. Lontoon yliopiston tutkijat ovat Daily Mailin mukaan saaneet selville, että jälkiruokaa tai jotain muuta sokeripitoista kannattaisi syödä ennen lämmintä ateriaa.

Makeat ruuat auttavat pitämään ruokahalun kurissa ja pienentävät automaattisesti annoskokoasi. Tämä johtuu glukoosin vaikutuksista aivoihin ja siitä, jos syöt jälkiruuan aterian jälkeen, olet luultavasti ensin syönyt lämmintä ruokaa niin paljon kuin jaksat. Harva osaa oikeasti jättää jälkiruualle tilaa niin, että osaisi arvioida sen jälkeen tulevan vasta sopivasti täyteen.

Tutkimuksen tulokset on löydetty, kun on tutkittu glukoosin vaikutusta aivoihin. Jos saat siis sokeria ensin, aivosi rekisteröivät sen ja päättelevät, ettet tarvitse niin paljon enää ruokaa täyttääksesi energiantarpeesi. Jos taas teet niin, että syöt makeita ja suolaisia ruokia sekaisin, aivot eivät rekisteröi glukoosia ja saatat pystyä syömään vielä paljon enemmän kuin mitä oikeasti tarvisit.

Tutkijoiden mukaan puhtaalla hiilihydraatilla on aivoihin samankaltaisia vaikutuksia, ja yksi ratkaisu laihduttajille voisikin olla, että he alkaisivat syömään kuten italialaiset. Pieni annos pastaa, riisiä tai leipää aterian alkuun vaikuttaa samalla tavalla kuin makea, eli syöt koko ateriasi aikana luultavasti vähemmän.