60 sekunnin treeni 3 kertaa viikossa – kunto kohosi ja terveys parani!

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

McMasterin yliopistossa Ontariossa on suoritettu tutkimus, jossa koehenkilöt treenasivat 60 sekuntia kerrallaan kolmena kertana viikossa. Tutkimus kesti kuusi viikkoa ja siihen valitut henkilöt olivat ylipainoisia. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että pienelläkin treenaamisella on vaikutusta terveyteen.

Koehenkilöiden treenaaminen oli toteutettu niin, että kolme kertaa viikossa he polkivat kuntopyörää. Ennen polkemista koehenkilöt verryttelivät kaksi minuuttia ja sen jälkeen he nousivat pyörän selkään. Yhden minuutin treeni oli jaettu kolmeen 20 sekunnin erään.

Jokaisessa erässä koehenkilöiden tehtävänä oli polkea pyörää niin lujaa kuin voimia riitti 20 sekunnin ajan. Sen jälkeen henkilöt tasasivat sykettä 2 minuutin ajan. Viimeisen spurtin jälkeen jokaisen täytyi käyttää vielä kolme minuuttia jäähdyttelyyn. Koehenkilöt osallistuivat treeniin kolme kertaa viikoittain.

Tutkimuksen päätyttyä koehenkilöt ja tutkijat olivat erittäin tyytyväisiä tuloksiin. Koehenkilöiden suorituskyky ja kestävyys olivat parantuneet 12 prosenttia. Sen lisäksi henkilöiden veriarvot olivat parantuneet huomattavasti ja muun muassa verenpaine ja veren sokeriarvot olivat tasaantuneet terveellisemmälle tasolle. Koehenkilöiden lihaksissa oli tapahtunut kasvua.

PLOS One -sivuston julkaisemissa tuloksissa ja kuvaajissa on paljastettu koehenkilöiden kehittyminen. Tutkimuksen tarkoituksena ei ollut mitata painonpudotusta, joten koehenkilöt eivät muuttaneet ruokavaliotaan. Painon putoaminen oli kuitenkin yksi treenaamisen vaikutuksista, joista koehenkilöt olivat mielissään.

Tutkimus on hyvä muistutus siitä, että pienelläkin määrällä ja vaivalla voi saada tuloksia aikaan treenatessa. Jos kuntoilussa asetetaan liian suuria tavoitteita on usein kiinnostus vaarassa lopahtaa kesken. Niinpä kuntoilu kannatta aloittaa pienissä tehokkaissa erissä ja lisätä tahtia sen mukaan kuin itse kehittyy.