Tänään TV:ssä: Presidentintekijät – kohudokumentti, jota Kokoomus ei halua sinun näkevän

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen viime vuosien kohutuin dokumenttielokuva Presidentintekijät aiheutti taannoin suuren mediamylläkän, kun Kokoomuksen edustajat yrittivät kaikin keinoin saada estettyä dokumentin julkistamisen ja esittämisen. Tänään maanantaina YLE TV1 esittää kohudokumentin kello 21.30 alkaen.

Sauli Niinistö, Kuva: Presidentintekijät
Sauli Niinistö, Kuva: Presidentintekijät

Dokumenttielokuvassa seurataan presidentti Sauli Niinistön ja hänen taustavoimiensa vaalikampanjointia Kokoomuksen kulissien takana. Dokumentin kuvaukset sujuivat normaalisti, mutta sen valmistuttua alkoi tapahtua jotain todella poikkeuksellista. Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen tuli katsomaan valmiin dokumenttielokuvan ja siitä sai alkunsa Suomen oloissa poikkeuksellinen tapahtumasarja.

– Kun hän näki sen, niin hänen ensimmäinen kommenttinsa oli, että hänhän on ihan natsi. Ihan ensimmäisenä hän sanoi, että onko hän tuollainen johtaja, Presidentintekijät-ohjaaja Tuukka Temonen kertoi Tampereen Markkinointiviestinnän päivässä.

Stara
Stara

– Taru oli sitä mieltä, että Jyrki Kataisen pitäisi nähdä tämä puolueen puheenjohtajana. Totesin, että Jyrki on todella kaukana tästä. Siinä kohtaa myös neuvoin, että se ei ole kovin järkevää, koska Kataisella ei suoranaisesti ole mitään tekemistä Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan kanssa. Hän on täysin ulkopuolinen ihminen siinä, Temonen kertoi.

– Lopulta saatiin sovittua aika, jolloin tällainen isompi konklaavi tulee katsomaan filmin. Sinä päivänä kun heidän piti tulla, niin 15 minuuttia ennen sitä tuli Tarulta puhelinsoitto, jossa sanottiin, että ”Me emme tule koskaan tätä elokuvaa katsomaan ja pyrimme estämään tämän elokuvan levittämisen ja julkaisun. Sitä ei saa julkaista”. Siitä alkoi systemaattinen kieltäminen. Lakimies vain ilmoitti ystävällisesti, että ”Haluamme estää elokuvan julkaisun, emmekä tue mitenkään elokuvan esille saattamista.”

Dokumenttielokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 14. maaliskuuta ja tänä iltana se nähdään televisioensi-illassa YLE TV1 -kanavalla kello 21.30 alkaen.