Lentokoneessa pierettää tavallista enemmän – tässä syy

Matkailu · Stara.fi

Jokainen lentokoneessa matkustanut on varmasti huomannut, että ilmojen teillä suolikaasut tuntuu muodostuvan tavallista enemmän, eli suoraan sanottuna pierettää enemmän kuin normaalisti. Nyt lääkäri on vahvistanut asian ja paljastanut samalla myös syyn ilmavaivoihin.

Kööpenhaminan yliopiston tanskalainen lääkäri Jacob Rosenberg lensi äskettäin Uuteen-Seelantiin saakka ja pitkällä lentomatkalla huomasi kärsivänsä tavallista enemmän ilmavaivoista. Hän katsoi samalla tyhjän vesipullon muodonmuutosta lennon laskussa ja tuli siihen tulokseen, että ilmanpaineen vaihtelu vaikuttaa vesipullon tavoin myös ihmisessä oleviin kaasuihin, BBC uutisoi.

Lentokoneen noustessa ilmanpaine laskee ja silloin kaasukuplat suurenevat samassa suhteessa. Normaalisti ihminen poistaa noin litran suolikaasuja vuorokaudessa kymmenessä pierussa. Lentokoneessa kaasun tilavuus voi kuitenkin kasvaa jopa 30 prosenttia, joten myös suolistosta poistuvan ilman määrä kasvaa.

Rosenberg muistuttaa, että suolikaasua ei kannata pidätellä sisällään, sillä se on epämukavaa ja jopa terveydelle haitallista. Ennen lentomatkaa kannattaa syödä ruokia, joista ei tule suuria määriä suolikaasua.