Asiantuntija: Paljon selfie-kuvia ottavat voivat olla psykopaatteja

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

On normaalia julkaista sosiaalisissa medioissa välillä kuvia myös itsestään. Tuore tutkimus kuitenkin paljastaa, että erityisen paljon selfieitä ottavat ja julkaisevat ihmiset ovat todennäköisesti itsekkäitä ja voivat olla jopa psykopaatteja.

Ohion yliopiston tutkijat ovat huomanneet uudessa tutkimuksessaan, että ihmiset, jotka julkaisevat paljon kuvia itsestään, omaavat joskus psykopaatille ominaisia luonteenpiirteitä. Tutkimustulosten mukaan miehet, jotka julkaisivat paljon kasvokuviaan Facebookissa, Instagramissa tai Twitteriä olivat narsistisia, impulsiivisia ja heiltä puuttui kyky tuntea myötätuntoa.

Narsistisuus sekoitetaan usein turhamaisuuteen, mutta tässä tapauksessa huomattiin, että kasvokuvien ottaminen ja jälkikäsitteleminen ruokki narsistisuutta, johon luetaan itsekeskeisyys, ylemmyydentunne ja halu olla muiden silmissä älykäs ja puoleensavetävä.

Tutkimukseen osallistui 800 miestä, jotka olivat iältään 18-40 -vuotiaita. Heidän käyttäytymistään sosiaalisissa medioissa tarkkailtiin ja heille tehtiin psykologisia luonnetestejä.

Tutkimuksen tehnyt Professori on huolissaan kasvavasta itsetutkiskelun määrästä. Se on hänen mukaansa nostanut naisten masentuneisuustilastoja sekä anoreksiaan sairastuneiden määrää. Liika itsensä tutkiminen, kuvaaminen ja hyvien kuvakulmien etsiminen on hänen mielestään ennen pitkään ihmisten mielelle vaarallista.