Kannabiksesta tuli valtion kultakaivos – verotulot räjähtivät kasvuun!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monet Yhdysvaltojen osavaltiot ovat viime vuosina lieventäneet lakejaan mietoja huumeita, erityisesti kannabista kohtaan. Vuoden 2014 alussa kannabiksen myynnin laillisti esimerkiksi Coloradon osavaltio, jonka väkivaltarikosten ja liikennekuolemien määrät romahtivat lakiuudistuksen myötä.

Muiden positiivisten vaikutusten lisäksi Coloradon osavaltio joutui tarkistamaan kannabiksen laillistamisesta saamiaan lisenssi- ja verotuloja useaan kertaan uusiksi. Alunperin kannabiksen odotettiin tuottavan 70 miljoonaa dollaria vuodessa, mutta jo helmikuussa summa nostettiin 100 miljoonaan ja toukokuussa 138 miljoonaan. Näin ollen verotulot moninkertaistuivat budjetoidusta.

Parhaillaan Coloradossa lasketaan kannabiksen laillistamisen tuottoa viime vuodelle. Lopullinen summa selviää vasta maaliskuussa, mutta alustavasti näytää siltä, että odottamattoman suurien verotulojen johdosta valtio joutuu osavaltion lakien mukaan maksamaan asukkaille osan veroista takaisin, High Times uutisoi.

Alustavasti palautettavaa olisi tulossa 30,5 miljoonaa, jolloin jokainen veronmaksaja saisi 7,62 dollaria. Coloradossa myytävän laillisen kannabiksen hinnassa 25 prosenttia on veroa, jonka kansalaiset hyväksyivät valtion luvatessa, että verotulot ohjataan koulujärjestelmän parantamiseen.