Huolestuttava tutkimustulos älypuhelimista – riski teini-ikäisille

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sveitsiläisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa huomattiin, että älypuhelimet altistavat teini-ikäiset nuoret masennukseen sairastumiselle. Älypuhelimen omistavat nuoret saavat puhelimen vuoksi vähemmän unta ja moninkertaistavat sairastumisriskin myös astmaan.

The Mirror -lehden mukaan tutkimuksessa 300:lta teini-ikäiseltä kysyttiin heidän päivittäisistä tottumuksistaan ja rutiineistaan ja selvitettiin, miten älypuhelimet vaikuttavat heidän elämäänsä. Tutkijat saivat selville, että älypuhelimen omistavat nuoret oireilivat masennuksesta kaksi kertaa enemmän ja kokivat univaikeuksia. Univaikeuksien myötä heillä oli myös enemmän ongelmia koulussa.

Vain 17 prosenttia nuorista sammuttivat älypuhelimensa yöksi tai laittoivat sen äänettömälle nukkumaan mentäessä. 47 prosenttia nuorista, joilla oli tavallinen puhelin sammuttivat sen yöksi. Suositut sovellukset kuten Whatsapp ja Snapchat aiheuttavat sen, että nuoret viestittelevät toisilleen myös yöllä. Älypuhelimien omistajat lähettävät päivän aikana keskimäärin 85 viestiä kun taas tavallisen puhelimen omistava lähettää keskimäärin vain noin seitsemän viestiä.

Viestien ja sosiaalisen median läsnäolo häiritsee nuorten yöunia. Unien lyhyeksi jääminen vaikuttaa suoraan mielialaan ja on yhteydessä masennukseen ja muihin sairauksiin. Myös älypuhelimen näytöstä tuleva sininen valo haittaa unenlaatua, minkä vuoksi pelkkä pelaaminenkin älypuhelimella yöllä on asia, jota nuorten tulisi välttää.