Stara vastaa Keskustan keppanakohun väitteisiin: ”Mautonta ja lapsellista”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen suurin yksityinen verkkomedia Stara pudotti maanantaina vuoden toistaiseksi suurimman poliittisen uutispommin paljastamalla, että Keskusta aikoi keskittää keskioluen myynnin Alkoon. Tapaus nousi välittömästi valtakunnan puheenaiheeksi, ja paljastuksen ympärillä on sittemmin esitetty hurjia spekulaatioita.

Kuva: Harri Hinkka
Kuva: Harri Hinkka

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila aloitti salaliittoteorioiden sarjan epäilemällä julkisesti, että paljastuksen taustalla olisi ”Kokoomuksen likaisten temppujen osasto”. Samalla hän esitti epäilyn, että taustalla olisi vaihtoehtoisesti Panimoliitto. Sittemmin syyttävä sormi on osoittanut myös Olutliittoon. Paljastuksen tehnyt Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck katsoo nyt aiheelliseksi kommentoida perättömiä väitteitä.

– Tieto asiasta tuli minulle Keskustan omasta leiristä, kun suunnitelmaa kritisoitiin puolueen laivaristeilyllä. Juovuksissa myös keskustalaiset puhuvat joskus ohi suunsa, ja tällä kertaa oli liikaa korvia ympärillä. Sunnuntaina sain asialle aivan normaalisti tarkistusten jälkeen vahvistuksen, joten artikkeli julkaistiin Starassa maanantaiaamuna, päätoimittaja Jocka Träskbäck toteaa.

Päätoimittaja kiistää jyrkästi, että paljastuksen taustalla olisi ollut mitään ulkoisia vaikuttajia.

– Keskusta on osoittanut poikkeuksellisen huonoa pelisilmää yrittäessään vierittää keksimillään salaliittoteorioilla ilmiselvän oman mokansa toisten niskoille. Linjaus keskioluesta löytyi vielä maanantaina Keskustan omilta verkkosivuilta puolueen itse julkaisemasta asiakirjasta, joten muiden syyttäminen asiasta on sekä mautonta että lapsellista. En olisi etukäteen uskonut, että maan suurimmaksi puolueeksi nousseella Keskustalla olisi taipumuksia tällaiseen.

Stara on uutisoinut vuosien varrella lukemattomia kertoja esimerkiksi viranomaisten holhouksesta ja alkoholilain päättömyyksistä, joten mitään uutta alkoholiasioista uutisoiminen ei verkkomedialle ollut. Päinvastoin Keskustan vaatimus keskioluen siirtämisestä Alkoon täytti päätoimittajan mukaan sekä viihdeuutisen että parodian tunnusmerkit, ja asian merkitys huomioiden tieto suunnitelmasta täytyi tuoda esiin.

– Stara seuraa jatkossakin tiiviisti mitä alkoholilain kentällä tapahtuu ja kertoo olennaisista asioista lukijoilleen. Keskustan älytön linjaus oli tarpeen tuoda näkyvästi esiin, ja Staran paljastuksen ansiosta Keskusta joutui nyt luopumaan vaatimuksestaan siirtää keskiolut Alkoon. Itse toivon, että Suomi seuraisi lähivuosina Euroopan esimerkkiä ja viinit saataisiin viimeinkin maitokauppoihin, Träskbäck lisää.