Näin virvoitusjuomat vaikuttavat elimistöösi

Ruoka · Annukka Heikkilä

Sokerisilla virvoitusjuomilla ja erilaisilla limsoilla on yllättävän paljon huonoja vaikutuksia ihmisen kehoon. Daily Mail listasi kahdeksan huonoa vaikutusta, jotka johtuvat limsojen juomisesta.

1. Ikääntymisprosessin nopeutuminen

Tutkijoiden mukaan kaksi sokerista limsatölkkiä päivässä juovat ihmiset ikääntyvät nopeammin kuin he, jotka eivät juo limsoja. Kalifornian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan limsoja juovien ihmisten solujen huomattiin olevan jopa 4,6 vuotta vanhempia kuin niiden pitäisi.

2. Makeat mieliteot

Limsojen juominen saa mielen haluamaan herkemmin myös muita sokeripitoisia herkkuja, kuten leivoksia ja makeisia.

3. Yhteys syöpään

Yli kolme sokerista juomaa viikossa nauttivalla henkilöllä voi tohtori Anne Triggin mukaan olla suurempi riski sairastua rintasyöpään. Tutkimuksen mukaan sokeripitoisten juomien ja rintasyövän välillä on yhteys, mutta vielä tarvitaan lisätutkimuksia selvittämään, mistä se tarkalleen johtuu.

4. Vaurioittaa luita

Tutkijoiden mukaan kolajuomiin lisätty keinotekoinen happo ja kofeiini voivat vahingoittaa ja haurastuttaa luita. Kolajuomia juova ihminen korvaa usein myös maidon tai muun terveellisemmän ruokajuomansa limsalla, jonka vuoksi juomavalinta on monenkertaisesti huonompi.

5. Turvotus

Happopitoiset juomat turvottavat ja täyttävät vatsan ilmalla. Jatkuvasti nautittuna ne voivat turvotuksen vuoksi vaikuttaa negatiivisesti myös vatsan ja suoliston muuhun toimintaan kuten ruoansulatukseen.

6. Hampaat kuluvat ja reikiintyvät

Limsoissa olevat hapot kuluttavat hampaiden kiillettä peruuttamattomasti ja sokeri tekee hampaisiin helposti reikiä.

7. Hyökkäävät maksan kimppuun

Israelissa tehdyn tutkimuksen mukaan paljon hedelmämehua sisältävät limsat voivat aiheuttaa rasvaisen maksan.

8. Limsa voi vahingoittaa lapsen vatsaa

Limsat voivat jo itsessään aiheuttaa lapsille vatsakipuja. Monet uskovat, että oksennustautia sairastavalle lapselle kannattaa antaa sokeripitoista limsaa, mutta oikeasti sillä on vain pahentava vaikutus. Vatsassa vellovat bakteerit käyttävät sokeria ravinnokseen ja saattavat voimistua limsan juomisen seurauksena.

9. Nopeuttavat murrosikää

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan limsojen juominen voi aiheuttaa murrosiän ennenaikaista alkamista. Tutkimuksessa seurattiin 6.000 tyttöä ja huomattiin, että tytöt, jotka joivat säännöllisesti sokeripitoisia limsoja saivat kaikki kuukautisensa ennenaikaisesti.