Fifty Shades of Greyn kaikki seksikohtaukset poistettiin: ”Viisivuotias voisi katsoa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

E.L. Jamesin romaaniin perustuva kohuelokuva Fifty Shades of Grey sai ensi-iltansa 13. helmikuuta. Monet kritisoivat elokuvaversiota siitä, että sen seksikohtaukset olivat kirjan vastaavia kesympiä. Tästäkin huolimatta elokuva on osoittautunut liian rajuksi joidenkin maiden viranomaisten silmissä.

Vietnamin elokuvateattereissa Fifty Shades of Grey -elokuvasta nähdään versio, jossa kaikki seksikohtaukset on poistettu. Materiaalia on leikattu pois yhteensä yli 20 minuutin verran. Sensuurin vuoksi esimerkiksi elokuvan loppu on jättänyt monet katsojat hämmennyksen valtaan.

– Tämä on täysin naurettavaa. Elokuvalle on annettu K16-ikäraja, mutta tämä versio ei edes tarvitsisi ikärajaa. Jopa viisivuotias voisi katsoa sen, elokuvan paikallisessa teatterissa nähnyt Xuan Thao kommentoi The Independent -lehdelle.

Vietnamilaisen elokuvakriitikko Cat Khuen mukaan maan tarkat elokuviin liittyvät lait kieltävät kaiken säädyttömäksi, turmeltuneeksi, insestiin viittaavaksi ja yleisesti hyvien tapojen vastaiseksi pidetyn materiaalin esittämisen. Fifty Shades of Grey -elokuva on kokonaan kielletty muun muassa Intiassa, Malesiassa, Kambodzassa ja joissain Venäjän osissa.

Suomessa elokuvia ei juurikaan leikata nykyään, mutta rajua ennakkosensuuria on harrastettu menneinä vuosikymmeninä myös meillä. Vielä 1990-luvulla ei ollut lainkaan harvinaista, että esimerkiksi toiminta- ja kauhuelokuven suomalaisista julkaisuista leikattiin minuuttikaupalla pois Valtion elokuvatarkastamon kyseenalaisena pitämää materiaalia.