Koskettava video: Simpanssit pääsivät ulos ensikerran 30 vuoteen

Viihdeuutiset · Annika Kela

Joukko simpansseja oli elänyt lähes koko elämänsä laboratorion häkeissä. Simpanssin poikaset oli aikoinaan kaapattu laumasta Afrikassa ja toimitettu Eurooppaan laboratoriokokeita varten. Heidän kurja elämänsä sisätiloissa saatiin vihdoin päätökseen, kun simpanssit vapautettiin häkeistä.

Itävaltaan on rakennettu suuri simpanssien luonnonpuisto, jonne älykkäät eläimet lopulta vapautettiin. Puiston henkilökunta on kuvannut videolle liikuttavan hetken, jolloin simpanssit pääsivät ensimmäistä kertaa ulkoilmaan 30 vuoteen.

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin simpanssit pääsivät tunnustelemaan nurmikkoa ja haistamaan raitista ulkoilmaa. Video osoittaa, että aluksi simpanssit epäröivät ulkoilmaan menemistä. Huomattuaan puiston olevan turvallinen ne alkoivat houkutella ulos muitakin lajitovereitaan.

Simpanssien puistossa ne saavat elää rauhassa koko loppuelämänsä. Hoitajat ovat omistautuneet sille, että eläimet voivat hyvin, niillä on ruokaa ja virikkeitä puistossa. Surullisen kohtalon kokeneet simpanssit olivat vihdoin päässeet kotiin, jossa niillä oli mahdollisuus onnelliseen elämään.