Suomessa naisjohtajia vähemmän kuin Vesa -nimisiä toimitusjohtajia

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

8. maaliskuuta vietetyn naistenpäivän kunniaksi kerroimme The New York Times -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jonka mukaan isoissa yrityksissä oli huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä John-niminen toimitusjohtaja kuin minkä tahansa niminen nainen.

Standard & Poor’s tutki 1.500 isoa yritystä saadakseen selville, millaisissa rooleissa naisia on yhdysvaltalaisissa suuryrityksissä. The New York Times -lehden kirjoittamasta artikkelista kiinnostuneena Naisasialiitto Unioni jäi pohtimaan, millainen tilanne Suomessa mahtoi olla tällaisen statistiikan suhteen.

Naisasialiitto Unioni tutki suomalaisia pörssiyhtiöitä ja sai selville, että 118 pörssiyhtiössä oli vain yksi naistoimitusjohtaja. Luku nousee kahteen Marimekon uuden toimitusjohtajan aloittaessa. Naisasialiitto Unionin Facebookissa julkaisemat tilastot näyttävät Suomessa melko samankaltaisilta kuin Yhdysvalloissakin.

Suuremmalla todennäköisyydellä toimitusjohtajan nimi on Juha, Heikki, Matti, Pekka, Jari, Kari, Mika, Timo, Arto, Jukka tai Vesa kuin mikään naisista. 6,8 prosenttia toimitusjohtajista oli Juha-nimisiä ja 1,7 prosenttia naisia, mikä tällä hetkellä vastaa siis vielä lukua yksi.

The New York Times kertoi viime viikolla, että Yhdysvalloissa on isojen yritysten johdossa enemmän John-nimisiä miehiä…

Posted by Naisasialiitto Unioni on Tuesday, March 24, 2015