Kannabiksen laillistamisen seuraus – huumekartellit ongelmissa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kannabiksen käytön laillistaminen Yhdysvalloissa on aiheuttanut hallaa Meksikon huumekartellien bisneksille. Kartellien pyörittämä marijuanabisnes on romahtanut vuosien varrella. Yhdysvaltain rajavartiosto on ilmoittanut, että takavarikointien määrä on lähtenyt hurjaan laskuun.

Time-lehden mukaan vuonna 2014 rajavartiosto takavarikoi kannabista 862.000 kiloa, kun vielä vuonna 2011 kannabiksen takavarikoinnin määrä oli 1,1 miljoonaa kiloa. Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö on lisääntynyt viime vuosina, ja kannabiksen käytön laillistaneet osavaltiot saavat nyt huumekartellien sijaan vuosittain satoja miljoonia dollareita määriä verotuloja kannabistuotteista.

Meksikossa henkirikosten lukumäärä on vähentynyt vuodesta 2011, eli siitä lähtien kuin kannabiksen käyttö laillistettiin. Yhdysvaltalaiset viranomaiset tarkkailevat kannabiksen laillistamisesta saatavia hyötyjä. Tilastojen mukaan 40 prosenttia Yhdysvalloissa myydyistä laittomista huumeista on kannabista. Laillistamisen jälkeen luku on lähtenyt laskuun. Yhä useampi käyttäjä ostaa kannabiksensa laillisesti, mikä vähentää Yhdysvaltojen harmaata taloutta ja rikollisuutta.

Meksikolaisten huumekartellien kannabisbisnes on kannabiksen laillistamisen myötä kokenut kovan takaiskun ja odotettavissa on, että tulevaisuudessa yhä useampi Yhdysvaltain osavaltio tulee laillistamaan kannabiksen käytön. Laittomat kannabisbisnekset tulevat siis kuihtumaan entisestään.