Kännykän akku täyteen minuutissa – tässä tulevaisuuden akku

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Älylaitteiden runsas käyttö kuluttaa tunnetusti niiden akkua varsin tehokkaasti. Vastaavasti akun täyteen lataaminen vie oman aikansa, mikä luo oman ongelmansa varsinkin kiireisille ihmisille. Pian asiaan saattaa kuitenkin tulla muutos.

Stanfordin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet uudenlaisen ladattavan alumiiniakun, jonka kerrotaan päihittävän nykyiset vastaavat tuotteet lähes jokaisella osa-alueella. Akun pystyy lataamaan täyteen jopa minuutissa, ja se on halvempi valmistaa, ympäristöystävällisempi ja turvallisempi kuin nykyiset litiumakut.

Kaiken lisäksi alumiiniakusta luvataan perinteisiä akkuja kestävämpää pidemmällä käytöllä. Nykyiset akut alkavat menettää tehoaan noin 1.000 latauksen jälkeen. Metro-lehden mukaan uusi prototyyppi sen sijaan kestää noin 7.500 latauskertaa ennen kuin sen teho alkaa kärsiä.

Tutkija Ming Gongin mukaan alumiiniakun joustavuuden vuoksi sitä olisi myös mahdollista käyttää taipuvissa elektronisissa laitteissa. Uraauurtavaa keksintöä esitellään Standfordin yliopiston tuoreella Youtube-videolla.