Kykenetkö sinä ohjailemaan untasi?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lucid dream, eli selkouni, selväuni ja lucid-uneksikin kutsuttu tila tarkoittaa sitä, kun nukkuva ihminen tajuaa nähdessään unta, että hän on unessa. Selkounessa ihminen pystyy tekemään melkein mitä tahansa ja vaikuttamaan unensa sisältöön, vaikka tietää, että tapahtumat eivät ole totta.

Selkouni sekoitetaan joskus valveuniin, mutta ne eivät tarkoita samaa asiaa. Selkouni on kontrolloitua unta, jossa fysiikanlait ja sosiaaliset suhteet eivät päde. Unessa oleva ihminen voi muokata tapahtumia, ympäristöään, lentää, tavata haluamiaan henkilöitä ja toteuttaa seksuaalisuuttaan.

Lucidity-sivuston mukaan selkounen mahdollisuudesta on väitelty, mutta 1980-luvulla tiedemiehet Stephen LaBerge, Lynn Nagel, William Dement ja Vincent Zarcone todistivat, että se on totta. Tutkimusten mukaan saatiin selville, että ihminen säilyttää jonkinasteisen tietoisuuden nähdessään selkounta ja ajatus oman unen kontrolloimisesta kävi todeksi.

Scientific American -julkaisussa Jordan Lite antaa muutaman neuvon, joiden avulla ihminen voi oppia kontrolloimaan untaan. Nukahtamishetkellä kannattaa ajatella mielessään, että aikoo nukahtaa ja haluaa tajuta nukkuvansa. Se saattaa auttaa alitajuntaa pysymään jonkinasteisessa tietoisuustilassa, jolloin uneenvaipuessa alitajunnasta puskee sinne syötetty ajatus siitä, että huomaa nukkuvansa.

Unien näkeminen vaatii aina syvää unta, mikä tarkoittaa sitä, että unelle pitää antaa paljon aikaa. Jos ihminen haluaa nostaa selkounen näkemisen mahdollisuuksiaan yöunien pitäisi olla pitkät. Unien näkemistä auttaa Liten mukaan myös se, että muistelee niitä aina aamuisin ja kirjoittaa niitä ylös. Näin oma mieli harjaantuu unimaailman havainnoimiseen ja nostaa selkounen näkemisen mahdollisuuksia huomattavasti.