Venäjä kielsi internetin pilakuvat – nämäkin nettimeemit nyt laittomia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Venäjä on määrännyt valtaosan internetin pilakuvista, niin sanotuista meemeistä, laittomiksi. Washington Post -lehti uutisoi, että sensuuriviranomaisten mukaan laittomia ovat jatkossa sellaiset nettikuvat, joissa esittävät julkisuuden henkilön tavalla, joka ei ole hänen persoonalleen ominainen.

vladimirputinmeme12042015c

vladimirputinmeme12042015d

Venäjän sensuurivirasto Roskomnadzorin mukaan julkkisten esittäminen tällä tavalla loukkaa sekä heidän kunniaansa että tietosuojaa. Kyseessä ei ole kokonaan uusi laki, vaan uudenlainen tulkinta jo aiemmin säädetystä laista. Uusi tulkinta on seurausta venäläislaulajna Valeri Syutkiniin liittyvästä oikeudenkäynnistä, jossa hänen kuvansa oli yhdistetty nettimeemissä epämielyttäviin teksteihin.

Nettimeemien lisäksi uusi laintulkinta teki laittomiksi henkilöihin liittyvät internetin parodiasivustot ja käyttäjätilit. Venäjä ei sensuroi nyt internetiä ensimmäistä kertaa, sillä koko maan tiedonvälitys on tiukasti hallituksen kontrollissa. Viime vuonna Venäjä määräsi esimerkiksi kaikki yli 3.000 lukijan blogit rekisteröitymään. Roskomnadzor on estänyt tähän mennessä lukemattomia verkkosivustoja, jotka ovat kritisoineet Vladimir Putinia, joten sananvapaus ja Venäjä eivät ole mahtuneet samaan yhteyteen enää pitkään aikaan.

vladimirputinmeme12042015a

vladimirputinmeme12042015b