Hylätyt kultakalat lisääntyivät – uskomaton näky lammessa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Monet ovat varmasti kuulleet joskus puhuttavan järveen hylätyistä akvaariokaloista, jotka ovat ottaneet uuden elinympäristön haltuunsa esimerkiksi kasvamalla hirviömäisen suuriksi. Stara uutisoi aiemmin kultakaloista, jotka olivat australialaisessa joessa kasvaneet kymmenkertaisiksi.

Nyt mediaan on kantautunut huolestuttava uutinen, jonka mukaan kultakalat ovat vallanneet coloradolaisen järven ja vaarantaneet sen luontaisen ekosysteemin. Luonnonpuistonvartijat epäilevät, että akvaariokaloihinsa kyllästynyt lemmikinomistaja on käynyt hylkäämässä kalat Teller-järveen.

Vuosien varrella kultakalapopulaatio on räjähtänyt, sillä kaloilla ei ole ollut järvessä luonnollisia vihollisia, jotka olisivat harventaneet kantaa. Kultakalat ovat sopeutuneet ympäristöönsä niin hyvin, että ne ovat alkaneet syrjäyttää lajeja, jotka luonnollisesti kuuluisivat vesistöön.

ABC News -uutiskanavan mukaan on todennäköistä, että populaatio on saanut alkunsa esimerkiksi neljästä kultakalasta. Nyt niitä on useita tuhansia. Luonnonsuojelijat ja puistonvartijat toivovat, että asiasta uutisoiminen muistuttaa lemmikinomistajia vastuustaan ja siitä, että luontoon hylätyt lemmikit, jopa akvaariokalat, saattavat saada ympäristössä suurta tuhoa aikaan.