Venäjä kielsi Hollywood-elokuvan: ”Vääristelee historiaa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Amerikkalais-brittiläinen trilleri Child 44 kertoo venäläisviranomaisesta, joka yrittää selvittää lapsia metsästävän sarjamurhaajan tapausta Stalinin Neuvostoliitossa. Tutkimuksia haittaa se, että valtiossa sarjamurhia pidettiin ainoastaan kapitalistisen lännen vitsauksena.

Tom Hardyn, Gary Oldmanin ja Noomi Rapacen tähdittämä uutuuselokuva on kielletty Venäjällä, vain päiviä ennen sen suunniteltua ensi-iltaa. Daily Mail -lehden mukaan Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medisky kuvailee elokuvaa historiaa vääristeleväksi. Hän väittää Child 44 esittelevän Stalinin hallinnon väärässä valossa.

Venäjä on viime vuosina tiukentanut sensuuriaan niiden elokuvien tapauksessa, jotka eivät kuvaa maan historiaa tai nykyistä hallintoa tarpeeksi positiivisessa valossa. Taannoin Venäjällä kiellettiin myös elokuvissa ja televisiosarjoissa kiroileminen.

Aikaisemmin tänä vuonna kulttuuriministeri Vladimir Medisky kritisoi rankalla kädellä Golden Globella palkittua ja Oscar-ehdokkaana ollutta venäläistä Leviathan-elokuvaa sen ”eksistentiaalisesta toivottomuudesta”. Leviathanianin ohjaaja Andrei Zvyagintsev tunnetaan Venäjän hallintoa kritisoivista kommenteistaan.