Vaalivitutus iski sinuunkin? Tässä ratkaisu

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa äänestetään tänään uudesta eduskunnasta. Näissä vaaleissa on ennätysmäärä äänioikeutettuja, jotka eivät vielä tiedä ketä pitäisi äänestää – ja ikävä kyllä myös niitä, jotka eivät äänestä lainkaan. Monet heistä kertovat päätöksensä syyksi viimeisen neljän vuoden politiikan, joka on ollut maalle katastrofaalista. Näissä vaaleissa äänestämättä jättäminen ei kuitenkaan ole ratkaisu, sillä eduskuntavaalit ovat vaaleista tärkeimmät.

Suomessa jyräävät nykyisin suuret ikäluokat, ja vanhemmista ihmisistä nuorempia selvästi suurempi osa myös äänestää. Näin ollen nuorten huono äänestysprosentti heikentää nuorten asemaa Suomessa entisestään. Mikäli vaalivitutus iski, eikä äänestäminen kiinnosta, ota silti itseäsi niskasta kiinni ja raahaudu äänestyspaikalle. Jos ei muuten, niin vaikka protestina tai kokeilumielessä. Kokemus se on sekin.

Jos viimeiset neljä vuotta ovat sinusta menneet Suomessa täysin penkin alle, eikä sinulla ole vielä aavistustakaan omasta ehdokkaastasi, valitse sellainen omasta ikäluokastasi tai sen läheltä. Politiikassa, kuten muussakin elämässä, ihmiset ajavat pääasiassa oman ikäryhmänsä asioita. Jos siis haluat nuorille ja opiskelijoille parempia olosuhteita, valitse nuori ehdokas.

Eduskuntavaalit ovat puoluevaalit, joten vilkaise mikä puolue voisi ajaa sinulle tärkeitä asioita ja valitse sen puolueen listoilta vaikkapa kaunein tai komein omanikäisesi ehdokas. Tai katso Facebookista mitä ehdokasta kaverisi kehuvat. Ehdokkaan valitsemiseen on monia tapoja. Tärkeintä on, että erityisesti nuoret suuntaavat nyt vaaliuurnille kantamaan kortensa kekoon. Samalla äänestäjä lunastaa oikeuden purnata politiikasta seuraavat neljä vuotta.

Jokainen ääni vaikuttaa, mutta vain annettuna.