Elokuva-arvostelussa Avengers: Age of Ultron

Elokuvat · Tim Isokivi

Vuonna 2012 ensi-iltansa saanut The Avengers marssitti kankaalle kokonaisen liudan Marvel-yhtiön supersankareita. Elokuva oli hurja menestys, joka on osaltaan johtanut ennennäkemättömään supersankarielokuvien buumiin Hollywoodissa.

Jatko-osa käynnistuu Avengersien taistellessa Hydra-organisaation rippeitä vastaan Itä-Euroopassa. Iron Manina tunnettu Tony Stark (Robert Downey Jr.) ja vihreäksi Hulkiksi raivostuessaan muuttuva Bruce Banner (Mark Ruffalo) yrittävät helpottaa sankareiden työtä kehittelemällä rauhanturvaohjelma Ultronia. Ultronin tekoäly (James Spader) saavuttaa tietoisuuden, ja kokee maailman pelastamisen onnistuvan ainoastaan Avengersin ja koko ihmiskunnan tuhoamisella. Syntyy taistelu, joka vie sankarit eri puolille maailmaa.

Monet fanit epäröivät pystyisikö Marvel saavuttamaan jatko-osalla Avengersin raikasta energiaa ja riemun tunnetta. Ohjaaja Joss Whedon vihjaili Avengers: Age of Ultronin olevan henkilökohtaisempi ja pienempi kuin edeltäjänsä. Tämä osoittautui kuitenkin puhtaaksi valheeksi, sillä jatko-osa on skaalaltaan suurempi ja täyteen ahdetumpi kuin edeltäjänsä. Tämä on sen pahin kompastuskivi, sillä liika on aina liikaa.

Avengers: Age of Ultron eroaa kuitenkin monista kilpailijoistaan sillä, että se tuntuu edeltäjänsä tapaan olevan aidolla sydämellä tehty. Vaikka hahmot ovatkin pitkälti karikatyyrejä, puhaltaa huumori ja nokkela dialogi niihin sopivasti luonnetta. Ilahduttava yksityiskohtana sankarit eivät myöskään tyydy pelkkään vihollisten ja siinä sivussa ympäröivien kaupunkien tuhoamiseen. He myös auttavat siviilejä, kuten kunnon supersankarien kuuluukin.

Näyttelijäkonkari James Spader hoitaa pahan Ultronin roolin kylmän mallikkaasti. Heikomman korren vetävät Scarlet Witchiä esittävä Elizabeth Olsen ja Quicksilveriä näyttelevä Aaron Taylor-Jonnson, joiden kliseinen Itä-Euroopan aksentti aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Onneksi niin ikään uutena sankarina nähtävä Paul Bettany tuntuu suoraan sarjakuvien sivuilta hyppäävän näköisellä olemuksellaan toivotulta lisältä hahmokavakadiin.

Yli kaksituntisesta kestostaan huolimatta täyteen ahdetulta tuntuva Avengers: Age of Ultron ei siis aivan lunasta edeltäjiensä asettamia lupauksia. Marvel-faneille se on tietenkin pakollista katsottavaa, mutta odotetun kaltaista Avengers-saagan omaa Imperiumin vastaiskua elokuvasta ei tullut.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi, 3DLevittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures ABOhjaaja: Joss WhedonPääosissa: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Samuel L. Jackson, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Don Cheadle, Stellan Skarsgård, Paul Bettany, Idris Elba, Hayley Atwell, Tom Hiddleston, Cobie Smulders, Andy Serkis, Anthony Mackie, Thomas Kretschmann, James SpaderEnsi-ilta: 22.4.2015Kesto: 2h 21 minIkäraja: 12

Pisteet: 3/5