Teitkö ikätestin verkossa? Et taida tietää mitä tuli tehtyä

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa leviää ajoittain hyvinkin suurella nopeudella erilaisia testejä ja muita hauskoja sovelluksia, joiden tulokset näkyvät usein myös kavereiden Facebook-syötteissä. Yksi tällaisista testeistä on suuren suosion saanut How Old Am I -verkkosovellus, joka arvioi kuvassa poseeraavien ihmisten iän ja merkitsee sen kasvojen päälle keltaiseen laatikkoon.

Tuskin kovin moni tätä Microsoftin tuottamaa sovellusta käyttänyt on kuitenkaan tullut lukeneeksi mihin palvelun käyttäjä sitoutuu sopimusehdoissa. Näin ollen vain harva tietää mihin tuli samalla suostuneeksi lähettäessään kuvan palveluun.

Niin sanotussa ”pienellä präntätyssä” nimittäin todetaan käyttäjän luovuttavan kuvansa käyttöoikeudet nimeä myöden Microsoftille siten, että yhtiö saa käyttää kuvaa vapaasti esimerkiksi markkinoinnissaan tai missä tahansa muussa käytössä nyt tai tulevaisuudessa sekä omissa palveluissaan että missä tahansa muussa palvelussa.

Sama tilanne koskee myös lähes kaikkia muitakin viraalisti leviäviä ulkomaisia testejä ja kilpailuja. Hälytyskellojen tulisi soida ainakin silloin, kun sovellus sijaitsee hieman epämääräisessä verkko-osoitteessa eikä käyttäjälle jo ennalta tutulla verkkosivuistolla. Pahimmassa tapauksessa kuluttaja antaa tietämättään palveluntarjoajalle oikeudet käyttää hänen Facebook-tietojaan markkinoinnissa kuvineen päivineen.

Microsoft, How Old Do I Look?
Microsoft, How Old Do I Look?
Microsoft
Microsoft