Suomen Yritystietopankki SYTP Oy lähettänyt yrityksille huijauslaskuja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisyrityksille lähetetään jatkuvasti huijauslaskuja, joita ovat tehtailleet esimerkiksi Suomen Yritys- ja luottotietojärjestelmä YLJ Oy ja Suomen Yritysrekisteri SYR. Nyt Suomen Yrittäjät varoittaa uudesta toimijasta, Suomen Yritystietopankki SYTP Oy:stä.

Huijauksen tekotapoja on pääasiassa kaksi. Toiset yritykset soittavat asiakkaalle tarkistaakseen yrityksen tiedot, ja sen jälkeen posti tuo yllättäen laskun. Toinen huijaustapa on lähettää yritykselle laskuksi naamioitu tarjous, jonka moni yrittäjä epähuomiossa maksaa. Suomen Yritystietopankki SYTP Oy kuuluu tähän jälkimmäiseen joukkoon.

Lukemattomat yritykset ovat saaneet viime päivinä yllättäen erehdyttävästi laskua muistuttavan tarjouksen, jonka lähettäjä ei ole ennen sitä ollut välttämättä missään yhteydessä yritykseen. Tarjouksessa väitetään harhaanjohtavasti, että ”ilmoitusmaksun” maksamatta jättäminen johtaisi tietojen poistamiseen ”julkisesta tietokannasta” ja että poistamisen jälkeen tietojen palauttaminen maksaisi satoja euroja.

Todellisuudessa kyse ei kuitenkaan ole mistään viranomaisrekisteristä eikä muusta merkittävästä tietojärjestelmästä. Suomen Yrittäjien neuvontapalveluista muistutetaan, että aiheettomia laskuja, jotka eivät perustu sopimukseen tai tilaukseen, ei tarvitse maksaa. Kyseiset kirjeet eivät myöskään perustu minkäänlaiseen viranomaisrekisteriin, eikä yrityksillä ole minkäänlaista velvollisuutta maksun suorittamiseen.