Astronautti paljasti: Näin tehdään tortilla avaruudessa!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vielä 1960-luvulla astronauttien ravinto tarjoiltiin hammastahnatuubia muistutavissa säiliöissä tai kylmäkuivattuina kuutioina. Nykyään avaruusmatkaajat voivat nauttia melko samankaltaisista ruokalajeista kuin kotonakin.

Euroopan avaruusjärjestö ESAn videolla astronautti Samantha Chrospforetti esittelee, kuinka herkullinen tortilla valmistuu maata kiertävällä radalla. Makrillia, quinoaa ja purjon makuista kermaviiliä sisältävä tortilla syntyy avaruudessa melko samalla tavalla kuin maassakin, vaikka painottomuus tuo oman haasteensa ruoanlaittoon.

ESAn mukaan ruoalla on tärkeä psykologinen vaikutus astronauteille. Kotoisat ruokalajit, kuten tortilla, ovat omiaan pitämään heidän moraaliaan yllä kansainvälisen ISS-avaruusaseman äärimmäisissä ja suljetuissa olosuhteissa.